Tájékoztatjuk az "EU legislation on cookies" törvény értelmében, hogy az oldal kizárólag a működéséhez cookie-kat használhat, amely semmi személyes információt nem továbbít! 

Kecskeméti Fotókör

A képen azt is nézd, amit nem látsz!

Nagy Krisztián

1976-ban születtem Nagykőrösön, ahol jelenleg is élek családommal. 
A mindennapokban számítógépen húzom a vonalakat erősáramú tervrajzokon, aminek a kötöttsége pontosan az ellentéte a fényképezés szabadságának.

A fényképezés már gyerekkorom óta érdekel, de az akkori korban igencsak költséges volt a filmes fotográfia, így csak néhány családi nyaralás alkalmával tudtam fényképezni.
Igazán akkor kezdtem többet fotózni, amikor a digitális fényképezőgépek kezdtek betörni a mindennapokba, így megvettem az első 3 MPixeles kis fényképezőgépemet (2003). Autodidakta módon sajátítottam el a fényképezés tudományát. Rengeteg könyvet-, és az internetet bújva sikerült elérnem egy olyan szintre, hogy a digitális fényképeimmel eredményesen indultam neves fotópályázatokon is.

A digitális fotográfiából az analóg filmes világba a Kecskeméti Fotókör keretein belül csöppentem vissza, ahol nyári táborok alkalmával az archaikus technikák láttán kedvet kaptam a kipróbálásukhoz.
Itt fertőzött meg a kollódiumos nedves lemezes fényképezés – amit csak „messziről” figyeltem. Szerettem volna a magam erejéből, önállóan elsajátítani ezt a csodálatos technikát. Így 1.5-2 év alatt gyűjtöttem össze a munkafolyamathoz szükséges információkat és megépítettem első nagy fa kamerámat, majd elkészítettem első önálló kollódiumos fényképemet. Nem workshopokon, hanem saját erőből kezdtem ebbe a csodálatos világba.
A tanulás ideje alatt kezdett körvonalazódni egy új, könnyebben használható és több korrekciós beállítási lehetőséggel bíró kamera építése. Így a 2014-es év elején terveztem és készítettem egy második fényképezőgépet – amelyet úgy gondolom hosszútávra megfelelő lesz számomra.
A kollódiumos fényképezés így már több lett, mint „csak” fényképezés. Meg kellett hozzá tanulni egy pici kémiát, bánni a vegyszerekkel. Barkácsolni – asztalos famunkákat készíteni. Textilmunkát végezni – harmonikát hajtogatni. Számítógépen 3 dimenzióban tervezni. A nagyformátumú fényképezést elsajátítani, bánni a fényekkel és mindenekfelett a kollódiumos fényképezést gyakorolni.

Manapság foglalkoztatnak a papírképek is, így a kollódiummal készült üvegnegatívokról archaikus technikákkal készítek kontaktmásolatokat. Nemzetközi és hazai pályázaton is eredményesen szerepelnek az így készült fényképeim.
Mostanság azt vettem észre jobban érdekel az archaikus képkészítés, mint a digitális „valóság szkennelés”. Mindamellett tanfolyamokat tartok digitális fényképezés alapjaiból, vezetem a Kecskeméti Fotókört és járom azt az utat, ami a múltból ered és talán a jövőbe visz…

 

Elért eredmények:
http://nagykrisztian.hu/index.php/hu/eredmenyek

 

Elérhetőségek:

http://nagykrisztian.hu

http://vizualcenter.hu

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Krisztián Nagy